Prezentarea interfetei MS Excel

Pentru acest curs voi folosi exemplificari din interfata MS Excel 2003, una dintre versiunile inca foarte respandite; insa toate informatiile si elementele grafice prezentate vor fi extrem de usor de reperat si in versiunile mai noi.

Atunci cand lansam programul Microsoft Excel se deschide o fereastra de aplicatii numita registru de lucru. Acest registru este format din mai multe pagini, care se numesc foi de calcul (Sheet 1, Sheet 2, Sheet 3 ... = Foaie1, Foaie2, Foaie3 ...)

Fiecare foaie de calcul reprezinta deci o pagina dintr-un document si este impartita, asa cum vom vedea in continuare, in coloane, randuri si celule separate de linii de grila. In cadrul unei foi de lucru poti introduce datele si iti poti organiza informatiile in functie de necesitati. Un registru, adica un document Excel, poate avea maxim 256 de foi de calcul sau foi de lucru. O foaie de calcul poate avea maxim 256 de coloane si aproximativ 65.000 de randuri.

Prezentarea aplicatiei Microsoft Excel 2003

interfata-excel-2003

Bara de titlu

excel-bara-de-titlu

Bara de titlu, o vom regasi in toate aplicatiile din pachetul Office. Asa cum se poate vedea si din imaginea de mai sus, bara de titlu din Microsoft Excel afiseaza numele programului urmat de numele documentului activ. Daca documentul nu a fost salvat, atunci programul atribuie automat numele Book (Registru) urmat de un numar. Microsoft Excel pastreaza acest nume pana cand documentul este salvat si redenumit.

Bara de meniuri

excel-bara-de-meniuri

Bara de meniuri se afla sub bara de titlu. Cu ajutorul meniurilor autoderulante putem folosi toate comenzile programului. Pentru a accesa meniurile, trebuie sa dam un clic pe numele meniului. Excel-ul nu afiseaza intregul meniu, ci numai comenzile cele mai utilizate din cadrul acestuia. Pentru a afisa meniul complet, putem alege una din variantele:

  • efectuam un dublu clic pe numele meniului
  • asteptam cateva secunde, dupa ce am efectuat un clic pe numele meniului
  • efectuam un clic pe sagetile din partea de jos a meniului

excel-meniu-edit

Bara de instrumente

excel-bara-de-instrumente

Unele dintre cele mai utilizate comenzi din Microsoft Excel se regasesc pe bara de instrumente standard. De altfel aceste comenzi le regasim si in celelalte aplicatii Office. Sa vedem care sunt principalele comenzi din bara de instrumente standard, insotite si de o scurta descriere:

 New Blank Document - creaza un document nou
 Open - deschide un document existent
 Save - salveaza documentul curent
 Print - printeaza documentul activ sau selectia facuta
 Print Preview - afiseaza documentul activ asa cum va fi printat
 Spelling and Grammar - verifica erorile de ortografie si gramatica din documentul activ
 Cut - ia selectia facuta in cadrul documentului activ si o duce in Clipboard
 Copy - copiaza selectia din documentul activ in Clipboard
 Paste - copiaza continutul Clipboard-ului in cadrul documentului activ
 Undo - anuleaza ultima comanda facuta
 Redo - reface ultima comanda anulata cu Undo

Programul Microsoft Excel are, in mod implicit, 18 bare de instrumente. Fiecare dintre aceste bare de instrumente poate fi afisata astfel: din meniul View, alege submeniul Toolbars, iar apoi bifeaza bara de instrumente care vrei sa apara in suprafata de lucru.

excel-view-toolbars

Bara de formatare

excel-bara-de-formatare

Cu ajutorul barei de formatare, putem schimba aspectul documentului activ. Mai multe detalii vom invata in lectia despre formatarea unui document.

Task Pane (Panoul de activitati)

Panoul de activitati ofera ajutor rapid in diverse situatii. Putem da clic pe sageata orientata in jos din coltul de sus din partea dreapta a panoului, pentru a alege din meniul autoderulant panoul care ne intereseaza. Pentru a afisa panoul de activitati, in cazul in care nu este afisat, bifeaza din meniul View, optiunea Task Pane.

Barele de defilare

Barele de defilare sunt utilizate pentru a ne putea deplasa in cadrul documentului. Sunt doua bare de defilare: una orizontala, situata in partea de jos a ecranului, deasupra barei de stare, iar cealalta, verticala, situata in partea dreapta a ecranului. Daca dam clic pe sagetile de la fiecare capat al unei bare de defilare, sau chiar si pe zona alba din jurul barelor de defilare, ne putem deplasa in cadrul documentului in sus sau in jos, la dreapta sau la stanga.

Deplasarea in cadrul documentului

Pentru a ne deplasa de la o foaie de lucru la alta, folosim butoanele de navigare din partea stanga josa documentului. In cadrul unei foi de lucru, asa cum am vazut, avem coloane etichetate cu litereldin alfabet si linii etichetate cu numere.

Fiecare celula se afla la intersectia unei coloane cu un rand, astfel fiecare celula va avea un nume siva putea fi identificata usor pentru adaugarea, modificare sau stergerea datelor. De exemplu celula din stanga sus este A1, fiind situata la intersectia primei coloane (A) cu primul rand (1). Daca nu mai stii in ce celula esti, uita-te in caseta de nume din stanga sus.

Deplasarea de la o celula la alta se poate face fie cu mouse-ul, executand click in celula dorita, fie de la tastatura. Pentru deplasarea cu ajutorul tastaturii avem comenzile de mai jos:

  la stanga cu o celula
 la dreapta cu o celula
 in sus cu o celula
 in jos cu o celula
 In sus cu un ecran
 in jos cu un ecran

    in foaia urmatoare
   in foaia anterioara
 la inceputul randului curent
 la stanga de ultima celula care contine date
 la dreapta de ultima celula care contine date
 in sus in ultima celula care contine date
 in jos in ultima celula care contine date
 in prima celula din foaia de lucru care contine date
 in ultima celula din foaia de lucru care contine date


 © Success Consultancy 2013