Macro in Excel

Ceea ce imi propun ca in acest articol este sa te ajut sa intelegi ce este un marco si sa vezi o situatie in care ar putea fi util, astfel incat utilizand aceasta functie foarte simpla din Excel sa-ti poti usora munca si de ce nu sa automatizezi fisierele sau procesele cu care lucrezi in mod frecvent.

Macro-0

Ce este de fapt un Macro ?

Un Macro este de fapt un set de comenzi care poate fi executat la un simplu click. Sa ne imaginam ca ai de facut anumite sarcini care se repeta si care urmeaza acelasi tipar. Un macro iti permite sa inregistrezi secventa de sarcini si apoi sa le executi pe toate la un singur click.

Sa luam un exemplu

Ca sa intelegem si mai bine luam un exemplu, vedem in imaginea de mai jos doua tabele care sa presupunem ca se afla in doua sheet-uri diferite; as vrea sa iau datele din primul sheet cu ajutorul unui Macro care sa le preia ca prin minune si sa le mute in urmatorul sheet.

Macro-5

Macro Enabled Workbook

Inainte sa incepem este important sa stim ca e indicat sa lucram in formatul de fisier Macro Enabled Workbook. Daca il salvam intr-un alt format aceste secvente de lucru nu vor functiona. (File - Save as - Save as type - Excel Macro Enables Workbook)

O prima problema de care ne lovim este accea ca nu gasim optiunea Macro in meniu, parca e ascunsa in mod intentionat. Ca sa o vedem trebuie sa activam tab-ul Developer din zona de optiuni, vezi imaginea de mai jos. 

Macro-3

Acum ca am inteles unde gasim optiunea Macro vreau ca informatiile din formularul din primul sheet, cum spuneam mai sus, sa fie copiate in cel de-al doilea dupa care sa stergem informatiile din formular.

Incepem cu un click pe butonul de record macro, am facut un desen mai jos:

Macro-2

Butonul magic de mai sus ne duce la un ecran unde trebuie introduse cateva date de identificare pentru macro-ul nostru: Nume, O scurtatura (Shortcut Key) prin care poate fi lansat in actiune si de ce nu o scurta descriere care sa ne ajute candva sa ne amintim ce anume face de fapt acel macro.

Macro-1


De acum incolo tot ceea ce vrem noi sa facem se traduce in urmatoarele actiuni:

  • mergem in al doilea sheet si inseram un rand nou in tabel
  • copiem pe rand fiecare din cele 3 valori
  • mergem inapoi in primul sheet si stergem valorile pe care le-am copiat

In inregistrarea video de mai jos veti vedea un alt exemplu concret, de data aceasta filmat pas cu pas, despre cum pot folosi aceste macro pentru a-mi automatiza munca; la sfarsit vedeti ca am adaugat si un buton care sa ruleze Macro-ul ori de cate ori doresc.

This browser cannot play the embedded video file.


 © Success Consultancy 2013