LEFT sau RIGHT ?

Daca pana acum nu ai avut ocazia sa le intalnesti, sa stii ca in Excel exista si aceste doua functii si iti pot fi extrem de utile in anumite situatii.
Iti voi da doar un exemplu pentru a intelege cand ti-ar putea fi necesare.

Sa presupunem ca ai un tabel de genul celui de mai jos, o lista care contine numele si codurile de identificare ale unor clienti. Doar ca nu toate liniile sunt formatate la fel; dupa cum ai observat deja primele randuri au cele doua informatii separate pe coloane, dar in urmatoarele randuri atat codul cat si numele clientului sunt scrise in aceiasi celula.

In acest fel datele nu ne sunt de niciun folos, daca vrem sa le folosim in diverse centralizari, analize de date, etc.
Deci ar trebui gasita o solutie pentru a-le separa, si una automata (prin intermediul unor formule) intrucat fisierul contine cateva mii de astfel de randuri. Manual ar fi practic imposibil

1

O solutie este folosirea functiilor LEFT si RIGHT, dar sa vedem cum:

Pentru primele randuri scapam usor intrucat datele sunt deja aranjate pe coloane asa cum ne dorim

4

Aici iti lansez o provocare: ce faci daca in cadrul fisierului, in miiile si miile de linii randurile cu date separate sunt intricate cu cele cu date amestecate (cod client si nume client in aceiasi celula); ar fi cam dificil sa le cauti manual pe cale cu date amestecate pentru a urma pasii de mai jos; deci…?

Sa vedem ce facem cu celelalte

3

Aici intervine ajutorul dat de functia LEFT pentru a identifica mai intai codul clientului de pe fiecare rand

6

Celula A5 identifica locul de unde este preluat textul cu pricina; iar 5 reprezinta numarul de caractere pe care le va lua in considerare, de la stanga la dreapta, atunci cand ne ofera rezultatul
Sigur, ca aici putem folosi din start un numar fix, 5, pentru ca stiim deja din cate caractere este format codul fiecarui client; dar daca acesta nu avea acelasi numar de caractere, cum ai fi facut ? (un raspuns in lectia viitoare sau chiar mai jos)

5

Apoi, pentru a identifica numele clientului folosim functia RIGHT

9

In principiu, aceasta functie lucreaza la fel ca LEFT, aduce numarul de caractere dintr-un text, numarate de la dreapta la stanga de data aceasta.
In exemplul de mai sus, pentru ca numarul clientului nu avea aceiasi lungime pentru fiecare rand, a trebuit sa folosim o combinatie de formule, in care:
- Functia LEN: afla numarul total de caractere dintr-un text
- Functia SEARCH: afla pozitia in care se afla un anumit caracter in cadrul unui text

Astfel a rezultat combinatia noastra care returneaza exact numele fiecarui client:

10

Si uite asa am rezolvat o mare problema, care altfel sigur poate da mari batai de cap cuiva care se loveste de aceasta situatie.


 © Success Consultancy 2013