Cum creem un grafic in Excel

Vreau sa iti prezint un mod foarte simplu prin care poti creea extrem de usor grafice in Excel.

  • Fac un tabel in care pun datele pentru grafic
  • Selectez tot tabelul
  • Accesez functia insert chart
  • Sper ca graficul sa arate exact cum vreau

Grafice-i-0

Cum Excel-ul devine cu fiecare versiune tot mai destept probabil ca metoda de mai sus poate fi eficienta in diverse ocazii. Totusi, daca atunci cand creezi un grafic te bazezi pe speranta ca Excel-ul poate sa citeasca ganduri atunci acest articol este pentru tine.

Hai sa luam un exemplu

In imaginea de mai jos poti vedea un raport de vanzari pentru o firma cu expunere nationala in care datele sunt impartite pe 4 regiuni.

Grafice-i-9

Ce vrem sa facem?

Am primit sarcina ca sa facem un grafic care arata evolutia vanzarilor totale sub firma unui column chart simplu. Inaintea noastra au mai fost inca 4 persoane care au fost date afara pentru ca nu au reusit sa duca la bun sfarsit aceasta sarcina foarte complexa :). Presiunea apasa greu pe umerii nostrii.

Hai sa vedem cum procedam.

Pasul 1: creaza un grafic gol

Desi poate parea ciudata la prima vedere, acesta modalitate de a crea un grafic iti va permite sa adaugi date manual, facandu-le sa arate exact cum vrei tu. 

Grafice-i-1

Pasul 2: Adaugam date

Acum ca avem un grafic nou e nevoie sa ii spunem de unde sa isi ia datele. Facem asta folosind optiunea de SELECT DATA din CHART TOOLS, dupa ce dam un click ne va aparea urmatoarea fereastra:

Grafice-i-3

In cazul nostru numele seriei de date (optional) este de Total / luna, valoare pe care o am in celula B8. Valorile sunt cele din randul de total, de la C8 la H8.

Dupa ce am dat OK vad ca graficul meu arata ca in imaginea de mai jos. Cam asta voiam doar ca parca as vrea ca in loc de 1,2,3 … sa scrie Ianuarie, Februarie, etc. Mergem la pasul 3.

Grafice-i-4

Pasul 3: Editare AXIS LABELS 

Adica in locul cifrelor pe care le vedem in imagine sa avem lunile anului. 

Ca sa adaugam lunile anului, dupa ce dam un click pe grafic si mergem la select data ajungem din nou la acest ecran.

Grafice-i-5

Daca prima data ne-am uitat in stanga, de data aceasta ne uitam in dreapta, si folosim butonul de la Edit de sub Horizontal (Category) Axis Labels.

Si selectam efectiv in setul de date pe care il avem lunile anului.

Grafice-i-7

Dupa ce am dat un ENTER vedem graficul in forma finala:

Grafice-i-8

Desigur ca sunt multe lucruri pe care putem sa le mai modificam la acest grafic, dar voi trata subiectul intr-un alt articol.


 © Success Consultancy 2013